6 Nisan 2013 Cumartesi

GÖNÜLLÜ MÜZE ÇALIŞANLARI

GÖNÜLLÜ MÜZE ÇALIŞANLARI
 
     Yıllar önce Amerika'da yaşarken birçok müze ve tarihi yer gezmiş ve buralarda tarihin canlandırıldığını görmüştük.
 
      Birgün "Kaliforniya" da eski bir "kovboy" kasabasında canlandırmanın yapıldığı bir geziye katılmıştık. Orada görevli bazı kovboylar ve eski Amerikan göçmenlerini canlandıran bayanlarla sohpet etme fırsatımız oldu. Bu kişilerin ücret karşılığı görevlendirilmiş kişiler olduğunu düşünüyorduk.



Ancak bu işi gönüllü olarak yaptıklarını belirttiklerinde çok şaşırmıştık. İşin ilginci kovboylardan birisi Silikon Vadisinde bilgisayar mühendisi, diğer bir adam IT firması sahibi, bayanlar da yöre halkından gönüllü kimselerdi. Daha da ilginci yaptıkları iş hakkında ve tarihle ilgili en zor sorularınıza bile bir tarihçi veya antropolog gibi ayrıntılı yanıtlar verebiliyor olmalarıydı. Anlayacağınız sırf üzerlerine eski Amerikalı kovboy veya göçmen kıyafetini geçirip orada sessizce oturmuyor, ziyaretçilerle sürekli iletişim kuruyorlardı.
Bir yandan tarihi canlandırırken, diğer yandan canlandırdıkları karakter tipleri hakkında da en geniş bilgiye sahip olduklarına şahit oldum.

 
   Tabi ki bu olayı gördükten sonra kendi ülkemizde bunun gerçekleşmesini hayal ettim. Gerçekçi olmak gerekirse bu toplumsal bakış değişikliği gerektiren ve yıllar içinde devlet ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile olabilecek bir durum. Ama  çalışma hayatının sıradışı stresine istinaden çalışan kesimi bir yana bıraksak bile en azından emekli olduktan sonra çalışma hayatından çekilen milyonlarca eğitimli ve birikimli vatandaşımızı düşününce, bu kesimin bir kısmını bile harekete geçirebilsek inanılmaz sinerji ve toplumsal projeler ortaya çıkabilir bir düşünsenize.
 
     Toplumsal duyarlılık ve sorumluluk kapsamında kendi adıma bazı adımlarım oluyordu ama kültür ve turizm gibi alanlarda gönüllü toplum hizmeti işini hiç olmazsa gelecekte yapmayı planladığım konular arasına ekledim.

Aysun E

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.